flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про роботу суду по розгляду звернень громадян за І півріччя 2017 року

02 лютого 2018, 09:14

Для поліпшення діяльності, спрямованої на виконання Закону України «Про звернення громадян», Чернігівським окружним адміністративним судом з метою своєчасного виявлення причин, що призводять до порушення прав та інтересів громадян, двічі на рік проводиться узагальнення роботи зі зверненнями громадян.

Звернення громадян є одним із засобів захисту їхніх прав та законних інтересів. Це право закріплено у Конституції України. Так, у ст. 40 Конституції України зазначено, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Робота зі зверненнями громадян у суді здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства та направлена на забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення із заявами чи скаргами щодо оскарження певних рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, відновлення їхніх порушених прав і законних інтересів. В суді постійно здійснюється систематичний аналіз та узагальнення звернень громадян з метою виявлення причин, що їх породжують, а також найбільш гострих суспільно значущих проблем, які потребують негайного розв’язання.

Діловодство за пропозиціями, заявами та скаргами громадян ведеться в суді з дотриманням вимог Конституції України, Закону України "Про звернення громадян" та Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997р. №348.

Облік звернень громадян ведеться в журналі реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

Протягом І півріччя 2017 року на розгляд  до Чернігівського окружного адміністративного суду  надійшло –  12 звернень, всі вони надійшли від громадян в усній формі на особистому прийомі громадян головою суду. За  аналогічний період 2016 року на розгляд  до суду  надійшло –  36 звернень громадян з них: 1 звернення надійшло в письмовій формі та 35 звернень в усній формі.

Керівництвом суду вживаються організаційні заходи для покращення  роботи з розгляду звернень громадян, вирішення порушених в них питань та усунення причин їх виникнення.

До однієї з дієвих форм забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення слід віднести проведення особистого прийому громадян керівництвом суду.

З метою належної організації особистого прийому громадян в Чернігівському окружному адміністративному суді затверджені графіки прийому громадян головою суду, заступником голови суду, в.о. керівника апарату суду.  Графік прийому громадян розміщено у приміщенні суду на довідковому стенді, а також на веб-сайті "Судова влада України". Ведуться журнали особистого прийому громадян.

У зв’язку з наданням вичерпних роз’яснень керівництвом суду, у ході особистого прийому громадян письмові звернення до розгляду не подавались.

Питання, що порушувались заявниками на особистому прийомі голови суду стосувались: визначення підсудності адміністративного позову та його оформлення, роз’яснення судового рішення,  порядку виконання судового рішення, оформлення рахунків працівників суду в банках.

На всі звернення, що надійшли під час здійснення прийому, надано відповіді в усній формі.