flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді про професійну етику

04 вересня 2012, 15:42
Як відомо, з’їзд суддів України доручив Раді суддів України привести Кодекс професійної етики у відповідність з положенням нового Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Нині в суддівському середовищі йде обговорення проекту Кодексу суддівської етики.
На днях в Чернігові відбувся круглий стіл з обговорення цього питання. Його учасниками були судді - представники судів Чернігівської, Житомирської, Вінницької, Київської областей та м. Києва, а також представники Ради суддів України Тетяна Козир, проректор Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Наталія Шукліна, незалежний експерт проекту USAID «Справедливе правосуддя», кандидат юридичних наук Оксана Климович.
Учасники круглого столу ознайомилися з обсягом етичних принципів і змістом проекту Кодексу суддівської етики підготовленого експертною групою при Раді суддів України, висловили свої пропозиції щодо його вдосконалення, в тому числі на предмет відповідності стандартам ООН і Ради Європи. Мова, зокрема, йшла про визначення понять «об’єктивність і неупередженість та їх співвідношення», де межа комерційної діяльності та фінансових інтересів судів; поведінка судді у стосунках зі ЗМІ та прийнятність присутності в соціальних мережах тощо.
В обговоренні актуальних положень проекту Кодексу професійної етики взяли участь голова Чернігівського окружного адміністративного суду Віталій Добрянський та суддя цього суду Сергій Клопот.