flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові засідання в режимі відеоконференції

25 квітня 2017, 10:51

              Відеоконференція – це телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією у реальному часі з урахуванням керуючих даних.

Застосування відеоконференції в судовому засіданні може відбуватись при розгляді справ у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій та при перегляді справ Верховним Судом України.

Відповідно до статті 122-1 Кодексу адміністративного судочинства України суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, іншого учасника адміністративного процесу може постановити ухвалу про їхню участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, у якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, у якому відбуватиметься така участь. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п’ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Так, протягом 2016 року Чернігівським окружним адміністративним судом було проведено 22 сеанси відеоконференцзв’язку з судами України та з установами Державної пенітенціарної служби України.

Застосування відеоконференції для участі в судовому засіданні осіб, які територіально віддалені одна від одної або від місцязнаходження компетентного суду, сприяє більш швидкому  розгляду справ та  дотриманню строків судового розгляду, економії коштів учасників судового процесу, а отже, зростанню доступності правосуддя та реалізації низки інших важливих завдань, які служать загальній меті ефективного захисту особою своїх порушених прав, свобод та інтересів.