flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про підсумки роботи зі зверненнями громадян, що надійшли до Чернігівського окружного адміністративного суду у 2016 році

25 квітня 2017, 11:06

            Відділом організаційного забезпечення та аналітично-статистичної роботи Чернігівського окружного адміністративного суду проведено узагальнення роботи зі зверненнями, що надійшли до Чернігівського окружного адміністративного суду за 201рік.

Звернення громадян є одним із засобів захисту їхніх прав та законних інтересів. Це право закріплено у Конституції України. Так, у ст. 40 Конституції України зазначено, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Робота зі зверненнями громадян у Чернігівському окружному адміністративному суді ґрунтується на неухильному дотриманні норм Конституції України, Закону України “Про звернення громадян”Закону України “Про інформацію”Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997р. № 348 та інших нормативно-правових актів, які регулюють питання у сфері звернень.

Так, протягом 201року на розгляд до Чернігівського окружного адміністративного суду  надійшло 49 звернень громадян: 4 звернення надійшло в письмовій формі та 45 звернень в усній формі на особистому прийомі громадян головою суду. Слід відмітити, що із загальної кількості отриманих звернень 44 звернення надійшли від фізичних осіб, 5 – від юридичних осіб.

До однієї з дієвих форм забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення слід віднести проведення особистого прийому громадян керівництвом суду. Так, питання, що порушувались заявниками на особистому прийомі у голови суду стосувались:

порядку виконання судового рішення;

порядку видачі дубліката виконавчого листа;

порядку та строків оскарження судового рішення;

порядку заміни сторони по справі та інші питання.

Усі звернення, що надійшли до суду, були  розглянуті, факти, викладені в них, перевірені та надані вичерпні відповіді із дотриманням строку, передбаченого ст. 20 Закону України “Про звернення громадян”.