flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розширено доступ до безоплатної правової допомоги

25 квітня 2017, 11:06

            Законом України Про Вищу раду правосуддя” внесені зміни до Закону Про безоплатну правову допомогу” в частині розширення кола осіб, які мають на неї право.

Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу.  Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій.

За інформацією директора Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимира Бобруйка, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а й з будь-яких інших питань.

Крім того, суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, а саме:

- особа має право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;

- враховується середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було до 5 січня 2017 року.

Слід відзначити, що відповідно до статті 14 Закону право на безоплатну вторинну правову допомогу мають також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та інші соціально незахищені категорії громадян.

Нагадаємо, що безоплатна вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів  з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їхні структурні підрозділи – бюро правової допомоги, куди особа може звернутись за отриманням консультації та/або для подачі звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги за місцем проживання. Правові послуги надають адвокати та штатні юристи центрів.