flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судового процесу!

24 жовтня 2023, 15:41

Чернігівський окружний адміністративний суд звертає увагу, що 18 жовтня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 №3200-ІХ.  

Цим Законом передбачено, що обов’язково повинні зареєструвати свій електронний кабінет в Електронному суді такі категорії осіб:

  • адвокати;
  • нотаріуси;
  • державні та приватні виконавці;
  • арбітражні керуючи;
  • судові експерти;
  • органи державної влади;
  • інші державні органи;
  • органи місцевого самоврядування;
  • інші юридичні особи (усіх форм власності).

 

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

 

В адміністративному судочинстві для юридичних осіб приватної форми власності такий обов’язок буде впроваджено через 7 місяців з дня опублікування Закону, тобто 21.02.2024.

 

Відповідно до Закону особам, які зареєстрували електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету.

Зареєструвати електронний кабінет можна за посиланням: https://id.court.gov.ua/.

 

Особи, які зареєстрували електронний кабінет в Електронному суді подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційній системи.

 

Зміни до Кодексу адміністративного судочинства України передбачають певні процесуальні наслідки для осіб, які зобов’язані зареєструвати електронний кабінет, але не виконали норми Закону.

 

Так, процесуальними наслідками для осіб, які зобов’язані зареєструвати електронний кабінет є залишення процесуального документу без руху, повернення або залишення без розгляду (ст. 167, 169 Кодексу адміністративного судочинства України).

Детальну інформацію можна знайти за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3200-20#Text.