flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація до відома громадян!

27 грудня 2023, 15:24

З 1 січня 2024 року в Україні зміниться прожитковий мінімум для працездатних осіб, і це вплине на ставки судового збору. Згідно з абзацом 4 статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня 2024 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 3028 гривень.

У зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2024 року діятимуть нові ставки судового збору.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Чернігівський окружний адміністративний суд звертає увагу громадян, що при зверненні до суду з 01 січня 2024 року продовжують діяти реквізити для сплати судового збору за попередній рік, вони не змінювалися. З реквізитами та ставками судового збору можна ознайомитися за посиланням.

Крім того, звертаємо увагу, що для полегшення процесу розрахунку судового збору на вебпорталі “Судова влада України” та на офіційному вебсайті суду функціонує калькулятор судового збору. Щоб скористатися ним, необхідно зайти на вебпортал “Судова влада України” або на офіційний вебсайт суду, знайти розділи “Судовий збір” – “Онлайн оплата судового збору”. Далі на екрані з’явиться онлайн-таблиця ставок судового збору. Для того, щоб розрахувати суму збору, необхідно вибрати відповідний варіант із таблиці (наприклад, за подання до суду позовної заяви майнового характеру). Після цього з’явиться віконце з пропозицією ввести суму позову для розрахунку відповідної суми судового збору. Для формування онлайн-квитанції необхідно ввести такі відомості: ПІБ, адресу, ідентифікаційний номер платника податків і дату платежу. Платіжні реквізити та необхідна сума для перерахування судового збору будуть сформовані автоматично.

         За подачу до суду адміністративного позову у 2023 році суб’єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою - підприємцем сума судового збору становила 2684 грн, фізичною особою становила 1073,60 грн, з 1 січня 2024 року суми судового збору будуть становити відповідно 3028 грн та 1211,2 грн.